Mantra’s

‘Manas’ betekent ‘denken’ in de Indiase taal Hindi. ‘Mantra’ is datgene wat je helpt om voorbij het denken te gaan. Mantra’s zijn spirituele teksten die door ze in herhaling te zingen, een rustgevend, versterkend, vreugdevol en helend effect hebben op de zanger maar ook op de luisteraar. Iedere cultuur kent zijn eigen mantra’s. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ieder individu zijn eigen mantra’s heeft, teksten die je herhaaldelijk zegt tegen jezelf. Hierdoor creëren we bewust of onbewust bepaalde gemoedstoestanden en staten van zijn, die steeds weer terugkeren. Het laat zien hoe belangrijk ons taalgebruik is.

Enkele voorbeelden van mantra’s met een positieve intentie zijn: ‘Om Namo Bhagavate’ (Hindoeïsme); ‘Allah Hoo Akbar’ (Sufisme en Islam); ‘Hallelujah’ (christendom); ‘He Wana Yo’ (Lakota Indianen); ‘Om Mane Padme Hum’ (Tibetaans Boeddhisme). Klik hier voor het beluisteren van sommige van deze mantra’s.

Gayatri

Een van de oudste mantra’s uit India is de Gayatri mantra die tegenwoordig wereldwijd wordt gezongen voor de verlichting van alle voelende wezens:

Om Bhur Bhuvah Svah

Tat Savitur Varenyam

Bhargo Devasya Dhimahi

Dhiyo Yonah Prachodayat

‘Door alle lagen van ervaring heen is datgene
wat het hele bestaan verlicht, de beminnelijke
Mogen alle voelende wezens door middel van
meditatief en subtiel intellect het stralende
bewustzijn van verlichting realiseren’

Wekelijks kun je meedoen met de mantra en meditatie avond: Cirkel van Genezing, zie agenda.

Webdesign: Wouter Smeenk